Ospitalitatea araba

2016-05-30 10:01:01 762 vizualizari

Veti fi uimiti de ospitalitatea care, de altfel, face parte din cultura acestui popor. În Liban este o mândrie sa ai oaspete la masa, sa îi oferi ceai sau cafea si sa îl întretii, iar masa în sine constituie un adevarat ritual. Un libanez nu manânca niciodata singur!

Daca sunteti invitati la o astfel de masa ar fi bine sa gustati din tot ce este pe masa. Un refuz este considerat de gazda o jignire privind calitatile sale de bucatar. In timpul verii, la sosire in casa lor, vi se ofera ceva rece cu gheata iar iarna un ceai fierbinte. Fructele sunt puse pe tava si dupa ce alegeti un fruct, gazda il taie sau il curata de coaja si vi-l serveste. Apoi se servesc alunele, dulciurile si cafeaua. Indiferent de ora oaspetii sunt serviti cu ceai verde sau cu o cafea aromata. De pe masa, iaurtul si muraturile sunt nelipsite.

Exista la arabi chiar un model de comparatie pentru ospitalitate – Hatim Tayy. Se spune ca acesta, primind o data un musafir neasteptat, pentru ca  nu avea nimic altceva a-i ofere, si-a sacrificat singura camila (un mare sacrificiu pentru un beduin) pentru a-si hrani musafirul. Pentru a caracteriza pe cineva foarte generos, se spune ca este “mai generos decât Hatim Tayy”.